6. Mensenrechten

Veel landen in de wereld hebben met elkaar afspraken gemaakt over de bescherming van mensenrechten.

Mensenrechten zijn er om burgers te beschermen tegen de macht van een staat of overheid. Je mag bijvoorbeeld niet:

  • iemand zomaar gevangen zetten;

  • inbreuk maken op iemands privacy;

  • iemand beletten om zijn mening te geven.

Mensenrechten zijn er ook om overheden te verplichten om minderheden en kwetsbare groepen te beschermen. Een overheid moet bijvoorbeeld maatregelen nemen om structureel geweld tegen vrouwen of discriminatie van homo’s tegen te gaan.

Deze afspraken zijn binnen Europa vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Alle landen die lid zijn of willen worden van de EU moeten dit verdrag ondertekenen (zie bronnen).

Vaak denken we dat we het binnen de Europese Unie goed voor elkaar hebben als het over mensenrechten gaat. Het zijn met name de verre buitenlanden in Afrika en Azië die de mensenrechten vaak fors schenden. Althans, dat denken we. Toch maken we ons ook in Europa nog regelmatig schuldig aan discriminatie en andere schendingen van mensenrechten. Ook binnen Europa moeten we scherp blijven op elkaar.

Opdracht 1

Ervaar of zie jij ook wel eens dat de mensenrechten in Nederland en de andere landen van Unie geschonden worden. Welke voorbeelden ken je? Snap je dat sommige Europese landen de mensenrechten schenden en heb je er begrip voor? Of denk je juist dat deze landen zwaar gestraft moeten worden?

  • Deel jouw mening en je ervaringen met je groepsgenoten.

  • Kom gezamenlijk tot enkele sprekende voorbeelden.

Opdracht 2

Mensenrechten zijn voor de EU erg belangrijk. Vooral ook in de relatie met landen buiten de EU. Als de EU nieuwe handels- of samenwerkingsovereenkomsten sluit met andere landen, wordt er altijd een mensrechtenclausule in de verdragen opgenomen. Zo kan Europa andere landen stimuleren om werk te maken van mensenrechten.

Welke vormen van mensrechtenschendingen komen er wereldwijd voor? Zoek naar voorbeelden en onderzoek of wij in Europa invloed op het verminderen van die schendingen kunnen hebben. Welke rol kunnen wij als Europese burgers spelen om de ergste mensenrechtenschendingen in de landen buiten de EU te voorkomen. Geef hier voorbeelden van.

  • Verdeel de zoekopdracht binnen je groep, waarbij iedereen op zoek gaat naar een andere vorm van mensenrechtenschendingen. Kies vervolgens samen de duidelijkste voorbeelden voor je presentatie.

  • Gebruik bij deze opdracht de informatiebronnen op deze website

Opdracht 3

Stel dat jouw groep een commissie is, die maatregelen en sancties moet bepalen tegen landen die mensenrechten aan hun laars lappen. Welke maatregelen zou jij nemen? Welk sancties zou jij nemen tegen landen die voortdurend in overtreding blijven?

  • Ieder groepslid bedekt minimaal 2 maatregelen en een sanctie voor landen die hun best niet doen op mensenrechtengebied. Bespreek de maatregelen samen met de andere groepsleden. Maak samen een beknopt plan van aanpak voor de EU om de mensenrechten in Europa en in de wereld te verbeteren.

Eindopdracht (huiswerk)

Ieder groepslid maakt enkele slides voor de PowerPoint-presentatie. Verdeel het werk tussen de groepsleden. In je PowerPoint-presentatie zitten in ieder geval de volgende elementen:

    • Een sprekend voorbeeld van een vorm van mensenrechtenschending

    • Minimaal drie feitjes, weetjes of voorbeelden over dit onderwerp

    • De belangrijkste punten uit je plan van aanpak

    • Twee stellingen over mensenrechten, die gebruikt kunnen worden in een klassendiscussie.

Op de webpagina "Werkwijze" vind je meer informatie over het maken van de PowerPoint en je een voorbeeld van een PowerPoint-presentatie downloaden.